Image by rawpixel.com on Freepik

Oleh : Asmat Fikri

Kolesterol tinggi adalah penyebab utama beban penyakit dalam negara-negara maju dan negara-negara yang membangun. Kini, ianya menyebabkan 2.6 juta kematian di seluruh dunia.4 Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (National Health and Morbidity Survey) 2015, kadar bilangan warga Malaysia yang menghidap dislipidemia dan berumur 18 tahun dan ke atas adalah 47.7% (9.6 juta).

Untuk memahami bacaan kolesterol, badan kita memerlukan kolesterol untuk berfungsi dengan baik. Kadar kolesterol normal menurut hospital di Malaysia adalah kurang daripada 5.2mmol/l. Kadar kolesterol tinggi pula adalah lebih daripada 6.2mmol/l.

Kesan masalah kolesterol tinggi ini boleh jadi risiko negative kepada kebanyakan orang. Antara kesan dari segi kesihatan seseorang yang mengalami kolesterol tinggi adalah:

1) Penyakit jantung dan pembuluh darah: Kolesterol tinggi dapat menyebabkan penumpukan plak di arteri yang menyempitkan saluran darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung koroner, serangan jantung dan strok.

2) Atherosclerosis: Akumulasi plak dalam arteri (aterosklerosis) dapat menghambat aliran darah dan menyebabkan berbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan sirkulasi darah yang buruk.

3) Penyakit pembuluh darah: Kolestrol tinggi juga dapat menyumbang pada penyakit arteri perifer yang mempengaruhi aliran darah ke kaki dan lengan.

4) Risiko pembekuan darah: Kolestrol tinggi juga dapat mempengaruhi koagulasi darah dan meningkatkan risiko pembekuan darah sehingga menyebabkan masalah serius seperti trombosis.

5) Stroke: Penumpukan plak yang disebabkan oleh kolesterol tinggi juga dapat menyumbat pembuluh darah yang menuju ke otak serta meningkatkan risiko strok.

6) Hipertensi: Kolesterol tinggi dapat menyebabkan kerosakan pada pembuluh darah hingga menyebabkan tekanan darah tinggi atau hipertensi.

Walaupun kita tengok kesan penyakit ini agak membahayakan kesihatan, namun selagi mana ia masih belum terlambat, ianya masih boleh dicegah. Seperti biasa terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh dilakukan bagi mengelakkan kadar kolesterol meningkat menjadi tinggi.

Image by master1305 on Freepik

Antara Langkah pencegahan adalah seperti berikut:

1. Amalkan pemakanan yang sihat: Mengurangkan pengambilan makanan tinggi lemak, berminyak dan kolesterol serta meningkatkan pengambilan makanan tinggi serat, produk susu, buah-buahan, sayuran dan biji-bijian.
2. Bersenam: Melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan meningkatkan kesihatan jantung.
3. Mengawal Berat Badan: Menjaga berat badan yang sihat dengan mengatur pola makan dan berolahraga secara teratur dapat membantu mengawal kadar kolesterol. Menurunkan Berat Badan (Capai Body Mass Index yang optima. Beri tumpuan untuk mengurangkan lemak di perut).
4. Pantau Bacaan Kolesterol: Rutin memeriksa kadar kolesterol dengan ujian darah dan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan saranan tentang langkah-langkah yang tepat untuk mengawal kolesterol.
5. Hindari rokok dan Minuman Beralkohol: Merokok dan pengambilan alkohol dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan kadar kolesterol.

Jadi bilamana kita tahu lebih lanjut berkenaan kesan kolesterol tinggi ini, marilah kita sama-sama menjaga kesihatan dengan mengambil langkah pencegahan. Selain dapat menjaga kesihatan yang lebih baik, ia juga dapat mencegah risiko penyakit yang lebih serius.

Marilah kita sama-sama berusaha untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dan sentiasa memantau kesihatan diri. Selain itu rajin-rajinlah membuat pemeriksaan berkala di klinik atau hospital berdekatan anda. Seperti yang sering diperkatakan, mencegah lebih baik dari mengubati.

Previous articleBiarkan Isteri tanggung nafkah? (Bahagian 1)
Next articlePetua hilangkan sakit gigi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here