Oleh Nafsiah Jani

SELEPAS 32 tahun mengukuhkan kerjaya seni mereka sebagai band muzik rakaman profesional, Exists akhirnya mengukir sejarah bakal mengadakan konsert dengan gabungan simfoni orkestra dalam Konsert Exists X Orkestra.

Konsert anjuran Persatuan Global Malaysia bakal diadakan di Megastar Arena, Kuala Lumpur pada 22 Disember ini, bermula jam 8.30 malam. Exists X Orkestra bakal menyaksikan Exists bergabung dengan lebih 30 pemain orkestra penuh.

Kumpulan Exists masih berbisa

Exists yang dianggotai Ajai, Ujang, Musa, Along, Mamat dan Ezad mengakui bahawa konsert tersebut bakal menjadi satu sejarah peribadi buat diri dan kerjaya muzik mereka.

“Kami sangat teruja melakukan konsert Exists X Orkestra kerana kami tidak pernah membuat persembahan seperti ini. Selama ini kami hanya menunggu waktu yang sesuai untuk menjayakan sebuah persembahan kolaborasi seperti ini. Akhirnya, impian itu tercapai jua. Exists sendiri tidak sabar untuk mencipta sejarah ini.

“Bunyian akan lebih ‘mewah’ dan ada banyak lagu yang boleh dikemas semula susunan muziknya bersama orkestra. Apa yang pasti lagu-lagu yang bakal dinyanyikan nanti bersifat sing along,” ujar Ezad lagi.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Exists memang dilihat cukup aktif mengadakan konsert di dalam dan di luar negara khususnya di Singapura dan Indonesia.

Bahkan,mereka juga turut mempamerkan kredibiliti mereka sebagai pemuzik profesional di pentas berprestij Dewan Filharmonik.

Sebanyak 10 peratus kutipan daripada jualan tiket, Konsert Exists X Orkestra Exists akan disalurkan kepada pihak persatuan Karyawan bagi membantu golongan artis yang memerlukan.

“Ini bukan sekadar konsert tetapi kami mahu peminat berhibur sambil beramal apabila 10 peratus duit tiket akan disalurkan kepada Karyawan untuk membantu rakan artis yang memerlukan. Ini matlamat kami,” ujar Pengarah Program Persatuan Global Malaysia, Mohd Roslan Mohd Rafi.

Tiket konsert Exists X Orkestra, dijual pada harga bermula RM568, RM 468, RM 368, RM 268 dan RM 168 dan tiket boleh d/ibeli menerusi laman sesawang www.MyTicket.Asia.

Previous articleIfan Seventeen, Anggi Marito & Alif Satar & The Locos Bakal Pahat Kenangan Terbaik Dalam Konsert Memori Terindah 2023
Next articleRosmaria tak tolak jodoh andai masih ada jodoh baru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here