Oleh : Syed Wafa

Sesuatu yang luar biasa “MELAKA INTERNATIONAL MARATHON 2024” akan berlangsung kali kedua pada 22 hingga 25 Ogos akan datang Sempena dengan “Tahun Melawat Melaka 2024” .

Menariknya, acara larian akan bermula dan berakhir di Dataran Sejarah, Ayer Keroh, Melaka.

Acara larian “MELAKA INTERNATIONAL MARATHON 2024” anjuran bersama Jojo Events,
MMTF Consultant dan Blitz One.

Membanggakan acara larian ini akan menarik 5000 pendaftaran peserta dari dalam dan luar negara. Sebanyak 28 buah negara sudah berdaftar untuk menyertai larian ini.

Ketua Menteri Melaka YAB Datuk Seri Utama Ab Rauf Yusoh akan hadir pada acara penyampaian hadiah pada 24 Ogos untuk memberi sokongan padu dalam menjayakan program yang hebat ini.

Menurut penganjur, Sharifah Farrah Soraya Tan Sri Syed Yusof, Pengarah Jojo Events,

“Objektif acara ini adalah untuk mempromosikan keterangkuman sukan larian untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif, untuk mempromosikan Melaka sebagai destinasi acara larian, untuk menganjurkan acara larian marathon peringkat antarabangsa dan untuk menyumbangkan socio ekonomi negeri Melaka melalui acara persukanan.

” Saya amat yakin telah tiba masanya untuk memperkenalkan negeri Melaka di dunia sukan sebagai destinasi acara larian. Negeri Melaka sangat kaya dengan budaya dan sejarah dipilih sebagai destinasi acara marathon antarabangsa,” ujar Sharifah Farrah lagi.

Sharifah Farrah amat berharap Melaka Bandar Bersejarah menjadi salah satu negeri yang terkenal diperingkat dunia melalui sukan larian ini

Perlumbaan ini akan membawa pelari melalui tempat-tempat bersejarah dan ikonik yang memperkenalkan melaka sebagai Tapak Warisan Dunia. Ini adalah tahun kedua acara Melaka International Marathon dan akan memperkenalkan Melaka sebagai “Destinasi Larian Baru”.

“Jadilah sebahagian daripada larian masa kini kerana kami membawa anda sekeluarga pada pelepasan yang sempurna melalui Tapak Warisan Dunia Unesco Melaka, ” kata Sharifah Farrah bersungguh-sungguh.

Beliau juga amat berharap ramai penaja akan bersama menaja program hebat ini. Bagi mereka yang berminat menaja atau untuk segala pertanyaan boleh hubungi di
https://mmtf.my/events/mim2024/ atau [email protected]

Tarikh tutup penyertaan pada 14 Julai akan datang, tunggu apa lagi cepat daftar di link bawah ini
https://v2.checkpointspot.asia/registration/type/melaka-int-marathon-2024

Previous articleJangan Biarkan 10 awal Zulhijjah Berlalu Sia-sia (Bahagian 1)
Next articleSLE bahaya kepada wanita hamil? (Bahagian 2)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here